Altın Takı

Tektaş Pırlanta Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Pırlanta dünyanın en değerli taşı olan elmasın kesilerek şekil verilmiş halidir. Her kadının hayalini süsleyen tektaş pırlantalar sonsuzluğu ve bağlılığı temsil ediyor. Günümüzde evlenme tekliflerinin, nişanların ve sözlerin olmazsa olmaz tektaşların karat, berraklık, renk, ve ölçü bakımından birbirinden farklı pek çok modeli bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı tektaşların sadece görüntülerine bakmak yeterli olmuyor. Tektaş pırlanta seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken birçok nokta var. Bu yazımızda tektaş pırlanta seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken bu noktaları ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Bütçenizi Göz Önünde Bulundurun

Genel olarak her bütçeye uygun tektaş modelleri mevcut olmakla birlikte dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan ilki tabi ki cebinize göre bir seçim yapmanız.

El Şekline Uygun Tektaş Pırlanta Seçimi Yapın

Parmaklarınız kısaysa çok büyük taşlı tektaşları tercih etmemeniz daha mantıklı olacaktır. Çünkü büyük taşlı yüzükler parmak boyunuzu olduğundan daha kısa gösterecektir. Orta büyüklükte olan oval taşlı tektaş pırlantaları tercih edebilirsiniz.

İnce ve uzun parmaklarınız varsa ellerinizin güzelliğini ön plana çıkarmak için küçük ve zarif modellere yönelebileceğiniz gibi orta ve büyük taşlı yüzükleri de sizde abes durmayacaktır.

Elleriniz büyük ve parmaklarınız kalınsa büyük taşlı pırlantalar tam da size göre! Büyük tektaşlar arasından seçim yaparak el ve parmaklarınızın orantılı bir şekilde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Pırlanta Kesimleri Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kesimler elmas üzerinde insan eliyle yapılan tek işlemdir. Pırlantanın parıltısı etrafına saçtığı ışıltı kesinlikle elmasın kesiminin ustalığına bağlıdır. Kesim şekli ışığı yansıtma ve kırma oranlarını etkiler. Kesim ne kadar iyiyse tektaş pırlantanın ışıltısı o kadar artar ve göz alıcı olur. Doğru oranda kesilen pırlantanın bir tarafından gelen ışık diğer yüzeye yansır daha sonra dağılarak taç ismi verilen üst kısımdan yayılır. Kesim oldukça derin olduğunda külah ismi verilen alt kısımdan ışığın bir kısmı kaçar. Kesimin yeterince derin olmadığı pırlantalarda ise ışık külahtan kaçar ve pırlanta yeterince parlamaz.

  1. Pırlantanın Renkleri

Pırlantalar genelde renksiz gibi görünür. Ancak pırlantada renkler belli belirsizdir. Bunlarla birlikte bir pırlantanın ne kadar renksizse o kadar değerli olduğunu belirtelim. Renksiz pırlantalar neredeyse yok denecek kadar nadir görülür. Ayrıca çok belirgin renkli pırlantalar da çok azdır.

Genelde pembe, mavi, sarı ve kırmızı gibi renkler bulunan pırlantaların renk skalası “diamond” kelimesinin “D” harfinden başlayıp “Z” harfine kadar devam eder.

D harfi en beyaz pırlantayı simgeliyor. Beyazlığı ve renkleri Z’ye doğru devam eder. Seçiminizi yaparken farklı renk değerlerine sahip tektaşları karşılaştırarak daha kolay karar verebilirsiniz.

Pırlanta Karat Ölçüleri

“Karat” pırlanta ağırlığını ölçmek için kullanılan ölçü birimidir.

Pırlanta tektaş modellerini araştıranlar “En iyi pırlanta kaç karattır?” sorusuna cevaplar arıyor. Bu sorunun net bir cevabı olamamakla birlikte cevabı etkileyen birden fazla belirleyici faktör bulunmaktadır.

Pırlantanın Berraklığı

Her elmas kendine özgü özelliklere sahiptir. Elması kendine özgü yapan kristalleşme sürecindeyken içine karışan minerallerdir. Bu minerallerin yapısı, sayısı, rengi, büyüklüğü ve edindiği yer elmasın doğallığının göstergesidir. Doğal izler az olduğunda pırlanta bir o kadar çok ışık yansıtır ve daha değerli olur. Doğal izlere sahip olmayan pırlanta bulmak çok zor olduğundan en az doğallığı yansıtan pırlanta kusursuza yakın olarak nitelendirilir.

Pırlanta Şekilleri

Pırlantanın şekliyle kesimi birbirinden farklı şeylerdir. Kesimin kalitesi bahsettiğimiz gibi pırlantanın değerini belirler. Fakat şekil seçimleri tamamen kişilerin zevklerine bağlıdır. En sık karşımıza çıkan yuvarlak kesim şeklidir. Tektaş pırlantalarda oval, damla, markiz, kalp, zümrüt gibi çeşitli kesim şekilleri mevcuttur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu