Altın Takı

Yüzüklerin Kararmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Takı sevenler içinde en çok merak edilen konulardan biri de yüzüklerin kararmaması için ne yapılmalıdır? Sorusudur. Takı takmak kadınlar için olduğu kadar erkekler için de önemsenen bir konudur ve pek insan yüzük dahil birçok takıyı günlük yaşamında kullanır. Takı sevenler için yüzükler vazgeçilmez takılardan biridir. Dikkat çekmek, güzelliği ön plana çıkartmak, şık ve uyumlu olmak için takılan birbirinden güzel yüzükler zaman içinde kararabiliyor. Bu durumda yüzüklerin kararmaması ya da kararan yüzüklerin temizlenmesi için birtakım konulara dikkat etmek gerekir.

Yüzükler Neden Kararır? 

Takı çeşitleri içinde en sık kullanılan ve hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılan en önemli takı yüzüktür. Ancak yüzüklerin zaman içinde koyulaştıkları, karardıklarına hepimiz şahit oluruz.

Yüzüklerin neden karardıkları konusunda şunlar söylenebilir;

  • Sürekli kullanmak yüzüklerde kararma meydana getirebilir
  • Uygun koşullarda saklanmayan yüzükler kararabilir
  • Kötü kullanımı ve kimyasallarla teması yüzükleri karartabilir
  • Yüzüğün üretiminde kullanılan malzemeler de karamaya neden olabilir

Yüzüklerinizin parlaklığını kaybetmemesi ve kararmaması için bu kurallara dikkat etmek, uygun koşullarda saklamak ve yüzüğün kaliteli olduğundan emin olmak gerekir.

Hangi Yüzükler Kararır?

Yüzüklerin kararmasıyla ilgili en önemli husus yüzüğün üretiminde kullanılan malzemenin özelliğidir. Aslında kullanıma bağlı olarak tüm yüzükler kararma yapabilir ancak altın ve gümüşten üretilen yüzüklerin üretici garantisi olduğu için yenileri ile değiştirilebilir. Altın ve gümüş takılar büyük ihtimalle renk değiştirebilir ve satın aldığınız mağazada cila, cila veya yaldız işlemini tekrarlayabilirsiniz, bu garanti hizmeti nedeniyle bile fiyatlar daha yüksektir. 

Mücevherlerde uygulanan rodyum kaplama ile kararmanın önüne geçilebilir ancak bu oldukça maliyetli de olabilir. Altın ve gümüş takıların kararması daha çok yanlış kullanıma bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle temizlik yapılırken kullanılan kimyasal maddeler de yüzüklerin karamasına neden olabilir.

Yüzüğün Kararmaması İçin Nasıl Kullanılmalıdır?

Özellikle takıların yüzeylerle temas ettiği halkalı türler kullanıldığında takıların kararması kaçınılmaz hale gelir. Pek çok takı gibi yüzükler de giyinirken, günlük işer yapılırken pek çok şeyle temas eder. Yüzükler dış etkenlere daha fazla mar uz kalırlar ve zaman zaman kimyasal temizlik maddeleri ile de temas ederler. Ayrıca yüzükler zaman zaman güneş, rüzgar ve yağmur gibi hava koşullarına maruz kalabileceği gibi kazak, gömlek gibi kıyafetlerinizle de temas edebilir. Tüm bu etkenler yüzüğün kararmasına neden olabilir ve günlük kullanımda bu durumlardan en az etkilenmeleri sağlanmalıdır.

Yüzüğün Doğru Kullanılması Nasıl Olur?

Severek aldığınız ve kullanmaktan keyif duyduğunuz yüzüğünüzün kararmaması ve zarar görmemesi için doğru kullanmak ve doğru şekilde saklamak gerekir. Yüzükler narin yapısı gereği hassas ürünlerdir ve dikkat edilmelidir.

Yüzüklerin kararmaması ya da daha geç renk değiştirmesi için dikkat edilecek hususlar şunlardır;

  • Yüzük takılı iken banyo yapmamak ve denize girmemek
  • Kimyasal temizlik maddeleri ile temas ettirmemek
  • Yüzükleri sürekli ıslak ve nemli halde bırakmamak
  • Sert cisimlerle temas ettirmemek ve sürtünmesine engel olmak
  • Düzenli ve sürekli temizliklerini yapmak
  • Kullanılmayacakları zaman özel kutularında ve güneş ışığından uzakta saklamak

Takıların üretiminde kullanılan malzemenin cinsine ve taşına göre düzenli olarak bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. Bu şekilde doğru kullanımı yüzüklerin kararmasına engel olabilir ve tehlikelerden yüzüklerinizi korur.Yüzüklerin Kararmaması için Ne yapılmalıdır

Kararmış Yüzükler İçin Neler Yapılır?

Her ne kadar dikkatli ve özenli kullansanız da yüzüklerin zaman içinde karardıklarını ve parlaklıklarını kaybettiklerini görebilirsiniz. Yüzükler sürekli elde durdukları ve ellerin de en fazla dış etkenlere maruz kaldıkları için sürtünmeleri, çarpmaları ve buna bağlı olarak kararmaları mümkündür.

Kararmış, rengi solmuş ve parlaklığını kaybetmiş yüzükler için şunlar yapılmalıdır;

  • Belirli aralıklarla sabunla yıkayıp hafifçe fırçalayabilirsiniz
  • Yıkandıktan ya da ıslandıktan sonra ıslak kalmaması için pamukla kurulanması gerekir
  • Bir bardak ılık suyu dört beş damla deterjan ve biraz sodyumsuz maden suyu ile karıştırarak bu suyun içinde bekletilebilir
  • Yüzükler, hazırlanan bu özel karışım içinde en fazla 30 dakika bekletilmelidir
  • Karışım içinde bekletilen yüzükler çıkartıldıktan sonra yumuşak bir fırça ile fırçalanarak kurulanabilir

Ayrıca, kararan yüzükler için, bir bardak sıcak su, deterjan ve maden suyu yerine bir bardak amonyak kullanarak ikinci yöntemi de aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Kararmış Gümüş Yüzükler Nasıl Parlatılır?

Yüzüklerin kararması söz konusu olduğunda gümüş yüzüklerin altın olanlara göre daha fazla kararmaları söz konusudur. Kararmış, eskimiş ve deforme olmuş gümüş yüzüklerin yeniden parlatılması ve temizlenmesi için birden fazla uygulanacak yöntem vardır.

Kararmış gümüş yüzüklerin parlatılması için uygulanacak yöntemler şunlardır;

  • Karbonat ve sirkeyi karıştırma yöntemi yüzükleri parlatmak için oldukça idealdir. Bir kâseye üç tatlı kaşığı beyaz sirke, üç yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin ve ardından gümüş takılarınızın boyutuna göre su ekleyin. Kararan yüzüklerinizi bu karışımda 20-30 dakika beklettikten sonra temiz bir bezle ya da pamukla silebilirsiniz.
  • Limon ve tuz karışımı yöntemi de yüzüklerin temizliği için kullanılır. Limon içerdiği asit değerleri sayesinde parlatma işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Tuzla birleştiğinde çözücü olur ve gümüşü cilalamak isteyenler de limon ve tuzun bu gücünden faydalanabilir. 3 yemek kaşığı limon suyuna bir çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın ve bu karışımın içine yüzüklerinizi bırakın. Yaklaşık 20 ya da 25 dakika sonra yüzüğünüzü çıkartarak silin ve kurulayın.
  • Alüminyum folyo ve çamaşır tozu karıştırma yöntemi de yüzüklerin parlatılması için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Alüminyum ve deterjan ikilisi, gümüşü siyaha dönenler için geçerli sonuçlar veriyor. Düz bir kaba önce alüminyum folyomuzu koyun, ardından bir yemek kaşığı çamaşır tozunu ekleyin. En son sıcak su ekleyerek yüzüğünüzü bu karışımın içinde bir dakika bekleterek ideal parlaklığına getirebilirsiniz.

Alyansın Kararmasının Nedenleri

Hem erkekler hem de kadınlar için en sık kullanılan yüzük modeli alyanslardır. Kaliteli ve özel olarak üretilen alyansların kararması oldukça zor görülen bir durumdur. Ancak sürekli olarak altın alyanslı çamaşır suyu gibi deterjanlar kullanırsanız ve bu kimyasallar yüzükle sürekli temas halinde olursa güneşlenme meydana gelebilir.

Kararan Alyans Yüzükler Nasıl Parlatılır?

Alyans alırken akılda tutulması gereken ilk şey, yüksek kaliteli dolgu yüzük satın almaktır. Ayrıca alyans pırlanta içeriyorsa koyulaşma olasılığı daha yüksektir. Vücut tarafından atılan yağ ve ter nedeniyle zamanla pırlanta yüzüklerde koyulaşma meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda yüzüklerinizi temizlemeniz ve bakımını yapmanız önemlidir.

Daha fazla içerik için: https://blog.asligold.com/

Sosyal medya sayfamızdan bizi takip etmek için tıklayınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu