Altın Takı

Takı Tasarımı Bölümü Hakkında Detaylı Bilgi

Günümüzde takı ve mücevher sektörü büyük gelişmeler gösteren sektörlerin arasında yer almaktadır. Doksanlı yılların başından itibaren gelişimini sürdürerek 2002’li yıllarda dünya çapında önemli ihracatçılar arasına giren Türk Kuyumculuk Sektörü ihtiyacına yönelik alanında yetkin kişiler yetiştirilmek üzere birçok farklı üniversite takı tasarımı bölümleri açmıştır. Takı tasarımı bölümleri farklı üniversitelerde lisans (4 yıl) veya önlisans (2 yıl) programları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Takı tasarımı bölümlerinin amacı kuyumculuk ilkeleri ve değerlerini benimsemiş, estetik bakış açısına sahip, yaratıcı, üstün kalite anlayışıyla çalışabilen, sektöre yarar sağlayabilecek ve yenilik getirebilecek alanında yetkin uzmanlar yetiştirmektir.

Takı Tasarımı Bölümü Dersleri

Takı tasarımı bölümü dersleri genel olarak aşağıdaki gibidir:

● Temel Sanat Eğitimi
● Tasarım
● Metalurji
● Gemoloji
● Kuyumculuk Kimyası
● Bilgisayar Ortamında Takı Tasarımı
● Takı Tasarım ve Üretim Teknikleri
● Takı Tarihi
● Modelaj
● Mıhlamacılık
● Sanat Tarihi
● Antropoloji
● Endüstriyel Tasarım

Sektörel Çalışma Alanları

Takı tasarımı bölümü mezunları mücevher ve çağdaş takı sektöründe iş bulabilirler. Kuyumculuk sektörü, seri üretim yapan fabrikalar, mücevher üretimi yapan atölyeler de iş alanları arasındadır. Özel şirketlerde iş bulabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler.

Takı Tasarımcısı Görevleri Nelerdir?

Takı tasarımcısı, alanında eğitilmiş takıları tasarlayan ve üreten kişilerdir. Bu kişiler boncuk, zincir gibi sıradan aksesuarlar üzerinde çalışabildikleri gibi altın, pırlanta gibi değerli taş ve metallerle de çalışırlar. Takı tasarımcısının yüksek hayal gücü ve estetik anlayışı ön plandadır. Takı tasarımcısının görevleri ise genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

● Müşterinin talep ve isteklerine göre aksesuar tasarlamak
● Bilgisayar ortamında tasarlanan aksesuarı üç boyutlu çizmek
● Aksesuar tasarımları geliştirmek
● Parlatma, lehimleme ve benzeri işleri yapmak
● Üretilen takıların kontrolünü sağlamak
● Değerli maden işlemeleri yapmak
● Değerli taşların kesimini yapmak
● Sektörde kullanılan makineleri kullanmak

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu