Gerçek Altın İle İmitasyon Arasında Kullanım ve Özellik Farklılıkları
Altın, tartışmasız en değerli metallerden biridir. Bu sebeple de aynı zamanda imitasyonu en çok yapılan metallerin de başında gelir. Birçok uluslararası kabul görmüş standarta göre yüzde 41,7’den daha az altın içeren veya 10 karattan daha az altın olan nesneler gerçek altın olarak kabul edilemez. Peki altınlarınızın gerçek veya imitasyon olup olmadığını nasıl anlarsınız, ikisi arasındaki kullanım ve özellik farklılıkları kendini nasıl gösterir?
Gerçek altın olarak kabul edilmeyen nesneler genel olarak dörde ayrılır:
- Hiç altın içermeyen, altın görünümlü nesneler
- 10 karattan daha az altın olan nesneler
- Altın dolgulu nesneler
- Altın kaplamalı nesneler
Bu dört kategori ile gerçek altın arasında bazı özellik farkları vardır. Gerçek altın paslanmaz veya kararmaz, renk değiştirmez. Bunun yanı sıra birçok imitasyon zamanla kararma veya paslanma yaparak renk değişikliklerine meydan verecektir. Eğer altın eşyanızın kararma veya paslanma yaptığını gözlemliyorsanız, gerçek altın olmadığından emin olabilirsiniz.
Gerçek bir altın ile seramik bir yüzeyi çizerseniz altın rengi bir çizgi bırakacaktır. Benzer şekilde gerçek altın ile bakır bir yüzeyi çizerseniz iz bırakmamasına karşın, imitasyon altınlar bakır yüzeyde iz bırakır. Eğer seramik yüzeydeki çizginin rengi siyah veya herhangi başka bir renkse altınınız gerçek değildir. Çoğu metalin aksine gerçek altın manyetik değildir. İmitasyonlarda ise çoğunlukla metal alaşımları kullanılır. Eğer altın eşyanızın boyutuna uygun bir mıknatısı, eşyanıza yaklaştırırsanız mıknatısın eşyanızı çekmemesi gerekir. Tüm bunlarla birlikte gerçek altın ürünlerde altının ağırlığı, saflığı veya üreticinin işareti olan bir damga bulunmalıdır.
Neden Altın Takı Tercih Edilmelidir?
Kıyafetlerini çeşit çeşit takılarla kombinlemeyi sevenler imitasyon takıları tercih edebiliyorlar. İmitasyon takılarda dayanıklılığı arttırması amacıyla fazlaca kullanılan nikel metalinin insan vücuduna çeşitli olumsuz etkileri yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Nikel, baş ağrısına ve halsizliğe sebep olabildiği gibi kansere sebebiyet verdiği de iddialar arasındadır. Ayrıca imitasyon takılar, içerdikleri diğer kimyasal ve metallere bağlı olarak cilt ile temas
halindeyken alerjik etken gösterebilmektedir. Alerji cildinizde kızarıklık, kaşıntı, egzama veya su kabarcıkları halinde kendini gösterebilir. Bu veya benzer reaksiyonlara sebebiyet veren takılar ciltten hemen uzaklaştırılı ve kullanılmamalıdır. Alerjisi olan insanlar için en iyi seçenek, alerji riskini en aza indiren 24 ayar altın takılardır.
Altın takılar hem alerjen riski az olmasıyla hem takı olarak kullanılabilmesi hem de ileriye dönük yatırım yapmak amacıyla çok güzel bir seçenektir. Altın takılar özellikle de kadınların kombinlerinde çoğu zaman baş tacı parçadır. Kadınların ışıltısına ışıltı katan en naif parçalardan biridir. Tüm bunların yanı sıra güvenli liman olarak da adlandırılan altın yatırım yapmak için en iyi seçeneklerden biridir. Altın fiyatı global olarak dolar cinsinden belirlenir. Bu sebeple de coğrafi bölgeden bölgeye değeri düşmeyen güvenli yatırımların başında gelir. Altın fiyatları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için “Altın Fiyatı Neye Göre Belirleniyor?” adlı makalemizi okuyabilir veya birbirinden zarif muhteşem altın takılarımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.