Altın Takı

Sol El Yüzük Parmağına Yüzük Takmak Ne Anlama Gelir?

En sık kullanılan aksesuarlar arasında yüzüklerde yer alıyor. Sadece aksesuar amaçlı kullanılsa da yüzüklere yüklenen anlamlar da var. Bazen bir teklifin simgesi, bazen bir sözün nişanesi bazen de evliliğin simgesi olarak kullanılan yüzüğün anlamları çok derin. Yüzüğü ilk bulan kişi bilinmese de yapımı ve esintileri M.Ö Tunç Çağı dönemine dayanıyor.

O zamanlar herhangi bir işçilik gözetilmeden ve kalın bir halka şeklinde yapılan yüzükler zaman içerisinde Girit-Miken uygarlıklarında daha ince detaylar eklenerek yapılmaya devam ediliyor. Günümüzde geldiği nokta ise birbirinden farklı milyonlarca model ve anlam içeriyor.

Evlilikte Yüzük Takmak

Birçok çift evliliğin simgesi olarak yüzük takar. Yüzük takmanın tarihçesi çok eskilere dayansa da keşfedilmesinin ardından anlamlar yüklenmesi bilinen zamanlara dayanır. Milattan önce 2800’lü yıllarda daire şeklinin başlangıç ve bitiş noktası olamayacağı için sonsuzluğu simgelediği düşünülürdü.

Bundan dolayı bu şekle ayrı bir değer verilir ve anlamlar yüklenirdi. İlk olarak Mısırlılar tarafından ortaya çıkan bu düşünce ilerleyen zamanlarda Romalılar tarafından da benimsenmeye başlandı. Yeni evelenen çiftler bu düşünce ile yüzük takmaya başladı. Yapılan kazı ve araştırmalarda Mısır ve Roma dönemine ait birçok evlilik yüzüğü bulgusuna rastlanmış olması da bu düşünceyi doğrular niteliktedir.

Evlilik Yüzüğünü Sol El Parmağına Takmak

Evli ve yeni evlenen çiftler yüzüklerini sol el yüzük parmağına takarlar. Bu tüm dünyada bu şekildedir. Evli çiftlerin veya yeni evlenen çiftlerin yüzüklerini sol parmağına takmalarının özel bir anlamı da vardır. Evlilik yüzüğünün sol parmağa takılmasının nedeni eski zamanlarda yapılan insan anatomisi araştırmalarının bir parçasıdır.

İnsan anatomisi üzerinden yapılan bu araştırma neticesinde ana dolaşım sistemindeki damarın sol el parmağından başlayarak kalbimize kadar geldiği biliniyordu. Bu düşünce ile evli çiftler kalben bağlı olduklarını göstermek için sol el parmaklarına yüzük takmaya başladılar. Ardından yapılan araştırmalar ardından insan anatomisi ile ilgili yapılan bu araştırmanın doğruyu yansıtmadığı belirtilse de sol ele evlilik yüzüğü takmak bir gelenek olarak günümüze kadar geldi.

Sol Elin Eski Dönemlerde Uğursuzluk Olarak Kabul Edilmesi

Eski dönemlerde sol el uğursuzluk olarak kabul ediliyordu. Dinimizce de bazı durumlarda sol el kullanmak doğru bulunmuyor. Ancak eski toplumlarda bu durum daha sert bir şekilde karşılanıyordu. Özellikle Ortaçağ dönemlerinde sol elini sık kullanan ve sol eli ile yazı yazan kişiler deli ilan ediliyordu. Eski İspanyol dönemlerinde de sol elinin kullanan kişiler toplum tarafından dışlanıyordu.

Hatta sadece dışlanmakla kalmıyor işkence ediliyor ve öldürülüyordu. Sol elin uğursuz olduğu düşüncesi neredeyse tüm dünya tarafından o kadar yaygınlaşmaya başlamıştı ki, Japonya’da evli bir kişi eşinin sol elini çok sık kullandığını gerekçe göstererek başka bir sebep aranmaksızın ayrılabiliyordu.

Sol elin neredeyse tüm dünya tarafından bu kadar olumsuz görülmesi ile evlilik yüzüğünün sol ele takılmaya başlanması tam olarak yapılan bu yanlış araştırma ile ilgili. İnsan anatomisi üzerinde yapılan bu yanlış araştırma sonrasında sol el ile ilgili neredeyse bütün tabular yıkıldı ve yüzüğün sol el yüzük parmağına takılması tüm dünya tarafından kabul edilen bir gelenek haline geldi.

Evlilik Öncesinde Neden Sağ Parmağa Yüzük Takılır?

Bir çift evlendikten sonra sol yüzük parmağına yüzük takar ve evlilik süresince bu yüzüğü takmaya devam eder. Ancak evlilik döneminden önce bu durum farklıdır. Sözlenen veya nişanlanan bir çift yüzüklerini sağ el tüzük parmaklarına takarlar. Sol el yüzük parmağına yüklenen anlamlarının aksine evlilikten önce sağ ele yüzük takmanın herhangi tarihsel bir anlamı yoktur. Evlilikten önce sağ ele yüzük takmak kişinin henüz evli olmadığını, sözlü veya nişanlı olduğunu gösterir.

Neden Sağ Parmağa Yüzük Takılır

Diğer Parmaklara Yüzük Takmanın Bir Anlamı Var Mıdır?

Sol el ve sağ el yüzük parmağına yüzük takmanın ne anlama geldiği bir çok kişi tarafından bilinir. Ancak diğer parmaklara da yüzük takmanın birbirinden farklı anlamları vardır. Bu anlamlar eski dönemlere dayanır. Günümüzde ise insanların karakter yapılarını anlamak amacıyla belirleyici bir etken olarak kabul edilir. Sıradanlıktan uzak ve farklı kişilik yapısına sahip insanlar aksesuarları farklı şekillerde kullanmayı tercih edebilir. Farklı şekillerde yüzük kullanmakta kişilik özelliklerinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Başparmağa Yüzük Takmanın Anlamı

Yüzükler, yüzük parmakları harici başka parmaklarda da kullanılır. Antik Yunan çağından gelen bir geleneğe göre erkeklerin başparmağına yüzük takması korumacı ve güçlü olduğunu göstermesi olarak kabul edilirdir. Bu özelliklerini göstermek isteyen erkekler genellikle erkek hükümdarlar mutlaka baş parmaklarına gösterişli yüzükler takarlardı. Günümüzde ise bu gelenek devam etmektedir. Bir erkeğin baş parmağına tüzük takması üstünlüğünü ve kendinden emin olmasını simgelemektedir. Kadınlarında baş parmağına yüzük taktığını görebiliriz. Bu durum ise o kişinin inatçı, öfkeli, kendinden emin ve özgür ruhlu olduğunu simgeleyen nitelikte kabul edilir.

İşaret Parmağına Yüzük Takmanın Anlamı

İşaret parmağına yüzük takmanın da kişisel özellikleri açığa çıkaran bir anlamı vardır. Kadın ve erkek fark etmeksizin işaret parmağına yüzük takan kişiler genelde takdir görmek isteyen ve ön plana çıkmak isteyen kişilerdir. Özellikle iş hayatında öne çıkmak isteyen kişilerde bu durum görülebilir.

Orta Parmağa Yüzük Takmanın Anlamı

Orta parmağa yüzük takmanın da bir anlamı vardır. Yüzüğü orta parmağına takmayı tercih eden kişiler sıcak kanlı ve samimi insanlardır. Bu kişiler aynı zamanda övülmeyi, beğeni toplamayı ve dikkat çekmeyi çok seven insanlardır. Dünyaca ünlü oyuncular ve sanatçıların genellikle orta parmaklarına yüzük takmaları bu düşünce ile bağdaştırılır.

Sol Yüzük Parmağına Yüzük Takmanın Evlilik Dışında Bir Anlamı Var Mıdır?

Sol el yüzük parmağına yüzük takmanın tüm dünya tarafından bilinen tek anlamı evliliktir. Ancak evlilik dışı sol eline yüzük takmayı tercih eden kişilerde bazı kişilik özelliklerini yansıtabilir. Evli olmadığı halde sol eline yüzük takmayı tercih eden kişiler genellikle çok düzenli ve disiplinli kişilerdir. Aynı zamanda bu kişilerin yaratıcı özelliği de ön plana çıkan özellikleri arasındadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu