Altın Takının Sahte Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Ciddi miktarlarda maddi yatırımlar yapılan altın ve takı sektöründe güvenlik her zaman dikkat edilmesi gereken bir husustur. Böyle bir yatırımı internet ortamında yaptığınızda ise daha da dikkatli olunması gerekir. Son dönemlerde internetten altın alışverişinin yaygınlaşması beraberinde sahtecilik sorunuyla karşılaşma ihtimalinizi de arttırabilir. Bu sizi korkutmasın, sadece altın değil aslında internetten yaptığınız tüm alışverişlerde tercih ettiğiniz markanın ve web sitesinin güvenilirliğini iyice araştırmalı, markaya ikna olduktan sonra alışverişinizi tamamlamalısınız.
Değerli bir maden olan altının sahte veya gerçek olup olmadığını anlamak, işin uzmanları dışında pek kolay değildir. Son tüketici olan sizler, eğer bir kuyumcu veya sarraf değilseniz sahte bir altın takıyı uzun yıllar boyunca gerçek sanabilirsiniz. Aslı Gold olarak, sizler için uzman ekibimize sorduk, altın takının orijinal olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ile ilgili tüyoları öğrendik.
Altın Takının Gerçek Olduğunu Anlamak İçin Tüyolar
Satın aldığınız altın madeninin bazı özelliklerini bilmek, sahteliği anlamanız konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Değerli madenlerden biri olan altının, diğer metal olan madenlerin aksine manyetik bir alanı yoktur. Bu özelliği, altının gerçekliğini anlamamızda bir hayli yardımcı olmaktadır. Bir diğer fark yaratacak özelliği ise altının özgül ağırlığa sahip olmasıdır. (Özgül ağırlık, cismin içindeki tüm boşluklar çıkarıldıktan sonra birim hacmindeki parçasının ağırlığıdır.) Şimdi, bu iki özelliği nasıl kullanacağımıza gelelim.
Manyetik alana sahip olmaması özelliği işleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Altın, manyetik bir alana sahip olmadığından bir mıknatıs yardımıyla rahatça gerçekliğini kontrol edebilirsiniz. Mıknatısı yaklaştırdığınız altın takı eğer gerçek bir altınsa, mıknatıstan etkilenmez. Yaklaştırdığınız mıknatısla altın takı arasında çekim oluyorsa anlayın ki takınızın içine farklı madenler ve metaller karıştırılmıştır. Kendiniz yapabileceğiniz bu yöntem büyük oranda doğru sonuçlar verse de her ihtimale karşı, takınızın doğruluğunu anlamak için güvendiğiniz sarraf veya kuyumculara göstermeniz en kesin sonuç olacaktır.
Altın, özgül ağırlığa sahip bir maden olduğundan elle veya hassas bir kuyumcu tartısıyla anlaşılabilecek ağırlığa sahiptir. İmitasyon takının tiz bir sesi olurken, gerçek altının özgül ağırlığından dolayı tok ve güçlü bir sesi vardır.
Damga Testi ve Marka Damgası Nedir?
Satın aldığınız altın takıların üzerinde veya iç kısmında altının karatı ve saflığını belirten bir damga bulunmaktadır. Bu damga, takınızın bir nevi kimliğidir. Aldığınız ürünlerde bu damganın varlığını kontrol etmeniz sahte ürünlere karşı önemli bir tüyodur.
Farklı kuyumcu markalarından alışveriş yapıyor olabilirsiniz. Fakat gerçek altın üretimi yapan markaların ortak bir özelliği vardır. Bu markalar, satın aldığınız takının bir köşesinde kendi logo veya isimlerini damgalamaktadır. Bu sayede ürünün orjinalliği konusunda da yardımcı olmaktadırlar. Bazı sahte ürünlerde de marka damgası olsa da, çoğunlukla damgası bulunan ürünler gerçek bir altındır diyebiliriz.
Tüm bu tüyolar gerçek altın konusunda size yol gösterse de, gerçekliğine ve kalitesine inandığınız bir markadan alışveriş yapmak aklınızda soru işareti kalmaması adına ilk ve en etkili yöntemdir.