Altın Takı

Altın Takı Temizliği Nasıl Yapılır?

Kullanmayı çok sevdiğimiz ve sık sık kullandığımız çoğu şey gibi altın takılarınızın da ilk günkü parlaklığını koruması için temizlik ve bakım gerekir. Altın, diğer maddelerden farklı olarak kolayca kararmasa da, zamanla kirin birikmesi takılarınızın canlılığını yitirmesine sebep olacaktır. Düzenli olarak yaptığınız bakımlarla takılarınızın ömrünü uzatabilir, onları ilk günkü haline döndürebilirsiniz.

Altın takılarınızın temizlenmesi evde, kendiniz yapabileceğiniz çok basit ve masrafsız bir işlemdir. Farklı yöntemlerle takılarınızı temizleyebilir, matlığından kurtulmuş parlak takılarınızla yeni satın alınmış hissine kavuşabilirsiniz. Paylaşacağımız birbirinden kolay bakım yöntemleri için okumaya devam edin.

1.Takıları, Bulaşık Deterjanı İle Temizleyin

Her evde bulunan sıvı bulaşık deterjanı altın takı temizliğinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Bir kase sıcak olmayan ılık bir suya birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı koyun ve karıştırın. Karışım içinde takılarınızı biraz beklettikten sonra hassas bir şekilde ovalayarak kolayca temizleyebilirsiniz. (Bu noktada musluk suyu yerine soda içermeyen bir kaynak suyu kullanmanız, karbonat içermediğinden biriken kir ve kalıntıların gevşemesine yardımcı olacaktır. )

Özellikle mücevherleriniz kırılgan değerli taşlar içeriyorsa sıcak veya kaynar su kullanmamanız önemlidir. Bazı değerli taşlar, hızlı ve şiddetli sıcaklık değişikliklerine maruz kalırsa çatlayabilir. Benzer şekilde, soğuk su kullanmanız da kiri sertleşeceğinden önerilmemektedir.

2.Takılarınızı Beyaz Sabunlu Suda Bekletin

Beyaz sıvı sabun da takılarınızı temizleme sürecinde etkilidir. Öncelikle katı beyaz sabunu 1 litre su içine rendeleyin ve karışıma 1 fincan dolusu amonyak ekleyin. Hazırladığınız bu karışıma mücevherinizi yatırın ve 30 dakika boyunca bekletin, ıslandığında ılık sabunlu su çatlaklara ve yarıklara doğru ilerleyerek ulaşılması zor kir birikimlerini gevşetecek ve temizleyecektir. Son olarak takıyı ılık bir suyla durulayın ve kurutun.

3.Diş Fırçasıyla Temizleyin

Günlük, sıklıkla tercih ettiğiniz altın takıların temizlenmesinde diş fırçası yöntemi en pratik ve güzel sonuç veren yöntemlerden biridir. Diş fırçasının üstüne az miktarda diş macunu sıkın ve takınıza zarar vermeyecek şekilde hassasça ovun. Bu aşamada sert kıllı bir diş fırçası takınıza zarar vereceğinden, yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanmanız çok önemlidir. Son olarak temizlenen takıyı ılık suyla durulayın ve yumuşak bir bez ile kurulayın.

4.Amonyak İle Temizleyin

Takılarınızı amonyak ile temizlerken temizlik sıklığınız dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Amonyak çok güçlü bir temizleyici olduğundan sık sık kullanıldığında takınızın aşınmasına sebep olabilir. (Platin veya inci içeren altın takıların temizliğinde kullanılması önerilmez) Amonyak, nadiren kullanıldığında ise “derin temizlik” etkisi için birebirdir.

6 tatlı kaşığı ılık suya 1 tatlı kaşığı amonyak ekleyin ve karıştırın. Takıları bu karışımda 15-30 dakika bekletin. Belirtilen sürenin üstünde tutmamaya dikkat etmelisiniz. Ufak bir süzgeç yardımıyla takıları sudan çıkartın. Ilık suyla durulayın ve yumuşak bir bezle ıslaklığını aldıktan sonra havlu üzerinde tamamen kurumasını bekleyin.

5.Değerli Taş Bulunduran Altın Takıların Temizliği

Değerli taşı bulunan altın takılar suya batırılmamalıdır. Suyun sıcaklığı, yapışkanı gevşetebilir ve değerli taşın düşmesine sebep olabilir. Yumuşak bir bezi sabunlu su ile ıslatın ve takılarınızı narince ovun. Sade su ile nemlendirilen bez ile temizlediğiniz takılarınızı durulayın. Son olarak takınızı değerli taş kısımları aşağı gelecek şekilde baş aşağı asarak kurumaya bırakın. Baş aşağı asmak, kalan nemin damlamasına izin vereceğinden içine girmemesini sağlamaktadır.

6.Kaynar Su İle Temizleyin

Fazla sıcak su, takıda biriken yağı ve kiri derinlemesine çözeceği gibi bazı takılarda olumsuz sonuçlara da sebep olabilir. Bu yüzden bu yöntemin hassas takılarda kullanılması önerilmemektedir. Bir miktar suyla birlikte kaynamaya bırakılan takılar, su kaynadıktan sonra 3 dakika bekletilip bulaşık deterjanı kullanılarak diş fırçası yardımı ile temizlenir. Sudan alındıktan sonra durulanır ve havlu üzerinde kurumaya bırakılır.

Paylaştığımız bu yöntemler çoğunlukla güvenilir olsa da takınızın cinsi ve modeline göre zarar verme ihtimalinin olduğunu unutmamalısınız. Tüm bu yöntemlerin dışında takınıza zarar vermekten çekiniyorsanız, sizin için en doğru yöntem güvendiğiniz bir kuyumcuya giderek bakım ve temizleme işlemini yaptırmak olacaktır.

Takılarınızı hiç temizlememe gibi çok sık temizlemek de aşınmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Aslı Gold olarak takılarınızı 3 aydan erken temizlememeyi öneririz. İdeal olanı senede bir yapılan bakımlardır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu