Altın Takı

Kadın Akik Taşlı Yüzükler

Taşlı yüzük denildiğinde akla gelen ilk model genelde pırlanta yüzükler olur. Fakat yaygın inanışın aksine pırlanta, her kadının favorisi değildir. Gerek fiyatı gerek renksiz oluşu gerekse insani koşullara ve şartlara uygun olmayan elmas madenciliği sebebiyle pırlantadan uzak duranların sayısı epey fazla.

Onun yerini çok daha uygun fiyatlı, daha fazla renk çeşidi olan ve etik madencilik anlayışına uygun şekilde yer altından çıkarılan yarı değerli taşlar alıyor. Ametist ve kuvarzlar bu yarı taşlar arasında en bilinenlerdendirler. Ancak şüphesiz ki en çok sevilen ve takılarda en fazla tercih edilen yarı değerli taş, akik taşıdır.

Akik Taşı Nedir?

Akik sertlik derecesi yüksek bir yarı değerli maden çeşididir. Fakat diğer yarı değerli taşların aksine akik, farklı renklerde ve desenlerde topraktan çıkarılabilir. İç içe geçmiş saydam, yarı saydam ve opak kısımları sayesinde dinamik ve muhteşem bir görüntüsü vardır. Yer altında yüksek basıncın etkisiyle kalsedon, kuvarz ile kaynaşır. Uzun yıllar boyunca bu basıncın ve kaynaşmanın sonucu olarak akik meydana gelir.

Akik Taşı İsminin Anlamı

Akik, tarih öncesi dönemlerden beri bilinen ve kullanılan bir taş olmuştur ancak ilk isimlendirenler İtalyanlardır. İtalya’nın Sicilya adasındaki Achates Nehri yatağında bulunmuştur. Bu nedenle de ona ilk başta nehrin adı olan Achates ismi verilmiştir. Zamanla bu isim Agata (okunuşu: akata) haline gelmiş, Türkçeye de Akik olarak çevrilmiştir.

Tarihte Akik Taşı Yüzükler

İlk çağlardan beri bilinen ve kullanılan akik taşı tarih boyunca süs eşyalarında, takılarda, resmi mühürlerde, kıyafetleri ve mobilyaları süslemede kullanılmıştır. Dekoratif kullanımının yanı sıra akik taşının ruhani yönü de tarihte dikkat çeker. Negatif enerjiyi temizleyen, kötü ruhları uzaklaştıran ve haneye bereket getiren doğa üstü bir taş olarak da insanların yüzük olarak taşıdığı bir taş olagelmiştir. Farklı ülkelerde ve kültürlerde akik taşının doğa üstü güçleri hakkında değişik efsaneler vardır. Bazıları doğal felaketleri önlediğini, bazıları zihni kötü düşüncelerden temizlediğini, bazıları ise kişiye güç ve dirayet kattığını iddia eder.

Akik Taşları Hangi Renklerde Olur?

Akik, doğal ortamında birden fazla renkte bulunabilir. En yaygın görülen akik taşı renkleri şunlardır:

  • Kırmızı
  • Turuncu
  • Gri
  • Beyaz
  • Mavi
  • Yeşil
  • Siyah

Bu renkler arasında kırmızı ve turuncu, diğer renklerdeki akik taşlarına göre doğada daha sık rastlanan akik türleridir. Siyah, yeşil ve mavi ise tam aksine çok daha ender bulunur.

Akik Taşlı Yüzükler Neden Çok Tercih Ediliyor?

Herkesin sevebileceği bir renkte akik taşı bulunması, akik taşlarının en çok tercih edilen yarı değerli taş olmasının başlıca sebebidir. Sonradan boyanmaya gereksinim duymadan, doğal haliyle her renk tasarımda akik kullanılabilir. Yine aynı nedenle her renk kıyafet ve kombin ile de uyum sağlayarak şıklığı tamamlar.

Akik taşının aynı anda hem saydam hem de opak kısımlar bulundurması onun daha da çeşitli tasarımlarda kullanılmasına olanak tanır. Taşın sertlik derecesi onu işlenmesi ve şekil vermesi kolay bir maden haline getirir. Doğal haliyle soğuk bir taştır. Teninize temas ettiğinde sizi serinletir, öfke ve siniri azaltarak sakinleşmenize yardımcı olur.

Akik taşının doğa üstü özelliklerine inananlar negatif enerjiden ve kötü ruhlardan korunmak, içlerindeki gücü keşfetmek, zihinlerini arındırmak ve hayatına bereket katmak için tercih ederler. Tüm bunların yanı sıra akik taşı boğa burcunun taşıdır. Boğa burcu olan kişiler de burçlarını sembolize eden akik taşını yanlarında taşırlar.

Akik Taşlı Yüzüklerin Faydaları

Akik taşı güzellik, estetik ve göze hitap etme özelliklerinin dışında kendisini parmağında taşıyan kişiye pek çok fayda sağlar.

  • Uykusuzluk çekenler ve sıklıkla kabuslar görerek uyananlar için faydalıdır.
  • Sinir, öfke ve gerginliği azaltarak kişiyi sakinleştirir.
  • Kişinin içindeki olumsuz düşünceleri ve negatif enerjiyi uzaklaştırır.
  • Yanında akik taşı bulunduran kişilerin cesaret, güç ve kararlılıkları artar.
  • Akıl ve mantığın sesini ön plana çıkartarak iş hayatında başarıyı destekler.

İster inanın ister inanmayın ama akik taşının bu özelliklerini bizzat deneyimlediklerini söyleyenlerin sayısı epey fazladır.

Akik Taşı Yüzük Çeşitleri

Yüzük formunda kullanıldığında akik taşı sadece sizi gören gözlere değil sizin gözlerinize de hitap eder. Bu nedenle akik taşlı yüzükler küpe, kolye veya bileziklere göre daha çok rağbet görürler. Elmas, kalp, su damlası, oval ve kare kesim akik taşı yüzükleri takı piyasasında kolayca bulmak mümkündür.

Mor Akik Taşı

Bu özel kesim akik taşları sarı altın, beyaz altın veya gümüş bir çerçeve üzerine oturtularak yüzük haline getirilirler. Taşın rengi ve alıcının tercihine göre çerçeve değişebilir. Kırmızı, turuncu ve yeşil renkli akiklerde sarı altından yüzükler sıklıkla kullanılır. Mavi, gri ve siyah akik taşlı yüzüklerde ise beyaz altın ve gümüş çerçeveli yüzükler taşın güzelliğini ön plana çıkarmakta iyidirler.

Akik Taşlı Yüzükler Nasıl Kullanılır?

Saydam ya da opak olması veya rengi ne olursa olsun, kadın akik taşlı yüzükler son derece şık ve göz alıcı takılardır. Bu nedenle de şıklığınıza şıklık katmak istediğiniz her ortamda ve her kıyafetle kullanabilirsiniz. İş yerinizde takım elbisenizin ağırbaşlı görüntüsünü, kıyafetinize uygun renkte bir akik taşlı yüzük ile aydınlatabilirsiniz.

Düğün, nişan ya da balo gibi önemli davetlerde abiye kıyafetlerinizle müthiş uyum sağlar. Günlük sade kombinlerinizi canlandırmak için de akik taşlı yüzükler iyi bir aksesuardır. Kot pantolon ve beyaz tişört gibi son derece sade bir kombini birkaç akik taşlı yüzük ile gündelik şıklığa dönüştürebilirsiniz.

Akik Taşlı Yüzük Fiyatları

Sahte olmayan, gerçek bir akik taşlı yüzüğün fiyatı en az 30 ile 50 arasında olur. Taşın büyüklüğü, parlaklığı, rengi ve kalitesi arttıkça yüzüğün fiyatı da artar. Altın bir çerçeve üzerine kaliteli bir akik taşı ile yapılmış özel tasarım yüzüklerin fiyat aralığı 800 ile 3 bin TL arasında değişir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu