Altın Takı

Düğünlerde Takılacak Takı/Altın Modelleri Ve Fiyatları

Yeni evlenen çiftlerin yapacağı düğünlerde takılacak takı/altın modelleri ve fiyatları genellikle yüksek fiyatlıdır. Düğünlerde, yeni evlenme kararı almış genç çiftler için hediye ve yardım amaçlı altın veya para takılır. Düğünde takılacak hediyenin büyüklüğü genellikle evlenen çiftle yakınlık derecesi ile doğru orantılı olacak şekildedir. Büyük altın setleri veya bilezikleri aileler takarken, gram atın veya para hediyelerini tanıdıklar takar.

Düğünde Takılan Takılar Nelerdir?

Düğünde yeni evlenen çiftlere yardım ve hediye amaçlı para veya altın takılır. Kişiler genellikle bütçeleri ve evlenen kişilerle olan yakınlıkları doğrultusunda takacakları hediyenin boyutunu belirlerler. Günümüzde para takmak isteyenler genellikle 100 TL veya 200 TL takarken, altın takmak isteyenler gram altın, yarım gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın takarlar. Düğünlerde gelin ve damada takılacak altın veya para miktarı kişinin bütçesi ve evlenecek çift ile olan yakınlığı ile orantılıdır.

Düğünde Takılan Takılar Nelerdir?

Düğünde Geline Ne Takılır?

Düğünde başta damadın ailesi olmak üzere gelinin ailesi ve yakınları gelinle ihtişamlı altın setleri, bilezikler ya da para takar. Damadın ailesi maddeyi gücüne bağlı olarak geline takacağı altını belirler. Bu durum aynı şekilde gelinin ailesi ve yakınları için de geçerli bir durumdur. Her yörenin geline ve damada düğün için takacağı altın miktarı birbirinden farklı geleneklerdir. Ancak genellikle damadın ailesi tarafından geline bir adet altın set ve en az beş adet bilezik takıldığı bilinir. Gelinin ailesi ise genellikle geline bilezik, damada ise hediye olarak saat takar. Bu saatin damadın zevkine uygun bir saat olmasına dikkat edilir.

Düğünde Damada Ne Takılır?

Düğünde damada geline takılan kadar çok miktarda altın takılmaz. Ancak damadın ailesi, yakın arkadaşları ve gelinin ailesi de damada düğün hediyesi olarak takı takar. Genellikle damadın ailesinin düğün masraflarını karşılaması, oğullarına karşı düğün hediyesi olarak kabul edilir. Damadın ailesi çoğunlukla takıyı damada değil geline takmayı tercih eder. Gelinin ailesi içinde bütçeleri doğrultusunda damada düğün hediyesi olarak saat ve bir tane tam altın takar.

Düğünde Yakınlık Durumuna Göre Takı Seçimi Nasıl Yapılır?

Düğünde Yakınlık Durumuna Göre Takı Seçimi Nasıl Yapılır?

Düğünde gelin ve damada takılacak takılar çiftin yakınlık durumuna göre belirlenir. Yakınlık durumu;

  • Gelin ve damadın aileleri
  • Gelin ve damadın 1. Derece akraba dışındaki akrabalar
  • Gelin ve damadın yakın arkadaş çevresi
  • Gelin ve damadın çok yakın görüşmediği arkadaş çevresi şeklinde belirlenir.

Kişiler bu yakınlık durumlarını göz önünde bulundurarak gelin ve damada takılan takıyı belirler. Genellikle ağır set veya takıları gelin ve damadın aileleri takar. 1. derece akrabalar ise bütçeleri doğrultusunda tam altın, yarım altın, çeyrek altın veya bilezik takar. Gelin ve damadın yakın arkadaş çevresi eğer kalabalık ise kendi aralarında para toplayıp tam altın veya bilezik alabilir. Eğer kalabalık bir grup değil ise yakın arkadaşlar da bütçeleri doğrultusunda tam altın, yarım altın ya da çeyrek altın takar. Gelin ve damadın çok sık görüşmediği arkadaş çevresi ise gram altın, yarım gram altın ya da para takmayı tercih eder. Genellikle yakınlık derecelerine göre düğünde gelin ve damada takılacak altın veya para hediyeleri bu şekilde belirlenir.

Bir Düğünde Takılan Ortalama Takı Miktarı Ne Kadardır?

Bir düğünde takılacak takı miktarı gelin ve damadın ailelerinin sahip olduğu bütçeye, gelin ve damadın yakın çevrelerine sahip olduğu bütçeye ve düğüne katılacak davette sayısına göre değişiklik gösterir. Genellikle düğünlerin 400 ile 500 kişilik davetli katılımı ile gerçekleştiği bilinir. Ortalama 400 ile 500 kişilik davetlinin katıldığı bir düğünde toplamda 100.000 TL değerinde takı takılır. Takılan takı miktarının değeri her düğünde değişiklik gösterebilir.

Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?

Düğünde takılan takılar ve paralar çiftlerin yaptıkları düğün masrafları için yakın çevrelerinin onlara verdiği bir hediye olarak kabul edilir. Her ne kadar düğünde takılan takı ve paraların ortak olduğu bilinse de yargıtayın açıklamasına göre düğünde takılan ziynet eşyalar kadına bağışlanmış eşyaları olarak kabul edilir. Dolayısıyla düğünde takılan takılar ve paralar geline ait olarak kabul edilir.

Düğünde Damadın Ailesinin Geline Takacağı Altın Set Modelleri Nelerdir?

Düğünde damadın ailesinin geline takacağı altın set modellerinin genellikle 22 ayar olduğu bilinir. Ancak 14 ayar setler de piyasa mevcuttur. Düğünde damadın ailesinin geline takacağı altın set modellerinden bazıları;

  • Trabzon Seti
  • Pırlantalı Trabzon Seti
  • Hasır Set
  • Pırlantalı Hasır Set
  • Kleopatra Set
  • Pırlantalı Kleopatra Set
  • Kelepçe Set
  • Pırlantalı Kelepçe Setnolarak bilinir.

Aileler gelin ve damadın zevkine ve kendi bütçelerine göre kendileri için en uygun altın setini satın alarak yeni evlenecek çifte düğün hediyesi verir. Genellikle hediye olarak damadın ailesi tarafından pırlantasız sade setler tercih edilir.

Düğünde Damadın Ailesinin Geline Takacağı Altın Set Fiyatları Nelerdir?

Düğünde Damadın Ailesinin Geline Takacağı Altın Set Fiyatları Nelerdir?

Damadın ailesinin geline takacağı set fiyatı öncelikle takılan set altınının hangi ayarda olduğuna bağlıdır. 22 ayar altın setlerin, 14 ayar altın setlerinden daha yüksek fiyatlı olduğu bilinir. Aynı zamanda altın setin modeli de fiyatını etkileyen bir diğer faktördür. Modellerin bazılarında el işçiliği fazla olduğundan ekstra işçilik bedeli de fiyata dahil olur. Ancak ortalama bir düğün altın set fiyatının 85000 TL ile 130000 TL arasında olduğu bilinir.

Düğünde Geline Kaç Adet Bilezik Takılması Gerekir?

Düğünde damadın ailesi altın setin yanında geline bilezik de takarlar. Bu bileziklerin sayısı ailelerin bütçelerine göre şekillenir. Ancak geline genellikle 5 ile 7 adet arasında 20 gr bilezik takılır. Her yörenin bu konuda birbirinden farklı geleneği olduğu bilindiğinden ailelerin düğün öncesi aralarında bu detayları konuşması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu