Altın Takı

Takılar Neden Kararma Yapar? Kararan Takılar İçin Ne Yapılmalıdır?

Takılar özellikle de kadınların vazgeçilmezlerindendir. Işıltılarına ışıltı katarak güzelliği ön plana çıkarırlar. Fakat bu değerli eşyalar zaman ve kullanım şekline bağlı olarak kararır ve eski ışıltılarını kaybederler. Bununla birlikte kullanıldıkça kararması kaçınılmaz olan takıları evde kolayca parlatabileceğiniz yöntemler de mevcuttur.

Takılar Neden Kararma Yapar?

Takıların kararmasında rol oynayan birçok sebep vardır. Bu faktörlerin en etkililerini günlük kullanım, yanlış kullanım ve saklama koşulları olmak üzere üç gruba ayırabiliriz.

● Günlük Kullanım

Takılar, özellikle de takıların yüzeylerle çok temas halinde olduğu yüzük gibi çeşitleri kullanılmasıyla kararması kaçınılmaz bir hal alır. Bir çok takı kullanım halindeyken bir çok şeye temas eder. Örneğin kolyeler cildinizin yanında kazak, gömlek gibi elbiselerinizle temasın yanında zaman zaman gün boyunca güneş, rüzgar, yağmur gibi hava koşullarına da maruz kalabilmektedir. Aynı şekilde küpeler de hava koşullarının yanı sıra sürekli cildiniz ve saçlarınızla temas halindedir. Yüzük ve bilezikler için günlük kullanımdaki en büyük tehlike ise sudur. Gün içinde birçok kere ellerimizi yıkarız. Bu esnada el ve bilek takıları ister istemez su ile temas ederler. Tüm bu etkenler takıların daha hızlı eskimesine, kullanım ömrünün kısalmasına ve kararma gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep olur.

● Yanlış Takı Kullanımı

Takılar yapıları itibariyle hassas eşyalardır. Kullanım esnasında dikkat gerektiren bazı noktaları mevcuttur. En sıklıkla yapılan hatalardan biri takıları çıkartmadan duş almaktır. Birçok insanın zararsız gördüğü veya sürekli takmaktan dolayı çıkarmayı unuttukları takılarla duş alınması bu zarif eşyalara ciddi zararlar verir. Su her ne kadar zararsız görünse de ıslandıktan sonra kurulanmayan takılar nemli kalırlar. Suyun yanı sıra takılar duş esnasında şampuan, duş jeli gibi kimyasallara da maruz kalırlar. Tüm bunlar değerli takıların çok hızlı eskimelerine ve kararmalarına sebep olur. Bununla beraber vücut losyonları, el kremleri, makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler de takılara zarar vererek kararmalarına sebep olur. Başka bir yanlış kullanım şekli ise takılara düzenli aralıklarla bakım ve temizlik yapılmamasıdır. Takıların cinsine ve taşına uygun şekilde belirli aralıklarla bakım ve temizliğe ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı atlamak takıların kullanım ömürlerini kısaltarak daha hızlı kararmalarını sağlar.

● Saklama Ortamları

Takıların kullanımları kadar saklanma şekilleri de önemlidir. Çünkü çoğu takı en az kullanıldıkları süre kadar veya daha fazla süre boyunca saklandığı yerlerde kalırlar. Bu da bu ortamları takıların ihtiyacına göre düzenlemeyi gerektirir. Takılar mutlaka temiz ve kuru yerlerde saklanmalılardır. Nemli, ıslak, güneşe maruz kalan veya kimyasal / kozmetik ürünlerle temas halinde saklanan takılar hızla kararma yaparak eskir.

Kararan Takılar İçin Ne Yapılmalıdır?

Takıların düzenli temizlik ihtiyaçlarından bahsetmiştik. Takılarınızı iki ya da üç ayda bir sabunlu su ile hem içini hem de dışını hafifçe fırçalayarak yıkayınız. Yıkama işlemi sonrası pamukla ıslak yer kalmayacak şekilde kurulamanız halinde takılarınızın eskisi gibi parlamaya başladığını göreceksiniz!

Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya dört ya da beş damla deterjan ve biraz da sodyum içermeyen maden suyu ekleyerek karıştırmaktır. Bu karışımın içine takınızı yerleştirerek 30 dakika kadar bekleyiniz. 30 dakika sonra takınızı karışımdan çıkartarak yumuşak bir fırça yardımıyla hafifçe fırçalayınız. Çok sıcak olmayan su ile takınızı durulayıp yumuşak bir bezle ıslak yer kalmayacak şekilde kurulama işlemini tamamlayınız. İşlem tamamdır, artık takınız eskisi kadar ışıltılı!

Diğer bir yöntemi yine bir bardak ılık su, deterjan ve maden suyu yerine bir bardak amonyak kullanarak aynı şekilde uygulayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu