Altın Takı

Pırlanta Yüzük Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eski zamanlarda düz altın takılar tercih edilirken günümüzde pırlantalar tercih ediliyor. Ancak pırlanta yüzük satın alırken çok dikkatli olunması gereken birçok özellik ve detay bulunmaktadır. Bir pırlanta satın almak sanıldığı kadar da kolay değil.  Satın alırken ilk amacımız kaliteli ve gerçek bir pırlantaya sahip olmak.

Bu yazımızda pırlanta yüzük satın alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunu yanıtlayacağız. Sizlere şimdiden keyifli okumalar dileriz. J

Kaliteli bir pırlanta seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken 4 adet ana özellik bulunmaktadır. Bu özellikler 4C olarak adlandırılır. Karat ağırlığı, berraklık, kesim ve renk özelliklerini içermektedir. O zaman birlikte bu özellikleri inceleyelim.

Pırlantanın Karat Ağırlığı

Ct olarak da ifade edilen karat pırlantaların değerini belirlemektedir. Karat pırlantanın ağırlık ölçü birimidir. Elmas ve değerli diğer taşların ölçümü karat cinsinden belirlenir.1 karat hemen hemen 200 miligramdır. Sektörde çoğunluk pırlanta satışı 1 karattan azdır. Puanla belirlenir. 1 karat 100 puan olarak ifade edilir. Yarım karat 50 puan olarak ifade edilirken 0.50 ct olarak yazılabilir.

Aynı karat ağırlığına sahip iki pırlantanın fiyatı berraklık, kesim ve renklerine göre aynı olmayabilir.

Pırlanta satın alırken en büyük taşa sahip olanın en iyisi düşüncesine kapılmamız oldukça yanlıştır. Pırlantanın değeri büyüklüğüne göre değil bahsettiğimiz 4C özelliğine göre belirlenmektedir. 4C özelliği pırlantaları tanımanıza olanak sağlar.

Pırlantanın Rengi

Pırlantalar renksiz gibi görünmelerine rağmen renk tonları bulunur. Pırlantaların rengi üzerinden değeri hakkında fikir sahibi olabiliriz.  Renk ise pırlantanın sarılığına göre ölçülür. En değerli pırlantalar nadir bulunduğundan renksiz olanlardır ve oldukça yüksek fiyatlara sahiplerdir.

Pırlantada renk D harfinden başlayarak alfabetik sıraya göre Z’ye kadar sınıflandırılmıştır. D harfine doğru ilerledikçe pırlantanın rengi beyazlar. En nadir bulunan ve en beyaz, renksiz pırlantalar D, E, F ve G’dir. Ancak pırlantalar çoğunlukla H ve L arasında bulunmakta ve tercih edilebilmektedir. H ve D arasındaki pırlantalar beyazdır ve rahatça tercih edilebilir. M ve Z sınıfındaki pırlantalarda gözle görülür sarı tonları vardır.

Uygun bir gün ışığı altında ve beyaz bir zemin üzerinde pırlantanızın rengini dikkatlice inceleyebilirsiniz. Pırlantayı incelerken taşa üstten bakmamanız, külah olarak adlandırılan kısımdan bakmanız daha doğru sonuçlar verecektir.

Pırlantanın Berraklığı

Dünyanın en değerli taşlarından olan elmasın kesimiyle elde edilen pırlantalarda, her elmas kendine özgü karakterini yansıtır. Kendine özgü olan özellikleri ise kristalleşirken içine karışan minerallerdir. Doğanın parmak izleri olarak adlandırılan bu maddelerin rengi, yapısı, sayısı, büyüklüğü elmasın doğallığını göstermekle birlikte, bunlar elmas üzerindeki lekelere bakılarak belirlenir.

Doğal izlere sahip olmayan pırlanta bulmak imkansız sayılacağından, en az izleri taşıyan pırlantalar en değerli ve kusursuza yakın sayılır.

Birçok pırlantada karbon kristalinin oluşturduğu izler bulunmaktadır. Bu karbon kristalleri arttıkça pırlantanın berraklığı azalır ve değeri azalır. Karbon kristalleri azaldıkça ise berraklık artacağından pırlantanın fiyatı yükselecektir.

FL pırlantanın tam anlamıyla berrak olduğunu ifade etmekle birlikte, doğada çok nadir bulunur. SI berraklık seviyesi için yeterli diyebiliriz. Bütçenize göre VS berraklık seviyesini de tercih edebilirsiniz. SI ve VS farkı gözle ayırt edilmeyecektir.

Pırlantanın Kesimi

4C özellikleri arasında en önemli olanların başında gelir. Kesim pırlantanın yapımında insan eliyle oluşturulan tek aşamadır. Pırlantanın göz kamaştırıcı ışıltısı ve parıltısı kesime bağlıdır. Kesim yapılırken işçilik ne kadar iyiyse pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı da o kadar iyi olacaktır.

Genel olarak tercih edilen daha çok parlayan kesim olması nedeniyle de yuvarlak kesimdir. Bunun yanı sıra baget ve prenses kesimler de tercih edilen kesim şekillerindendir.

 

Aslı Gold’un özenle tasarlayarak sizlere sunmuş olduğu rose gold baget taşlı pırlanta yüzük hem özel günlerinizde hem de günlük hayatınızda size ışıltı katacak. Ürünü daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Aslı Gold’un özenle üreterek sizlere sunmuş olduğu baget taşlı yarım tur pırlanta yüzük parıltınızı en güzel yansıtmanızı sağlayacak. ürünü daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Aradığınız en kaliteli pırlantalar Aslı Gold’da.

Aslı Gold’un sizler için tasarladığı birbirinden farklı birçok modeli barındıran pırlanta yüzükleri daha detaylı incelemek için pırlanta yüzükler kategorisine göz atmalısınız.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu