Altın Takı

Altın Kolye Nasıl Anlaşılır?

Takı olarak altın kolye tercih eden kişiler doğru ürünü bulmak için altın kolye nasıl anlaşılır? Öğrenmelidir. Kolyenin altın olup olmama durumunu öğrenme kişileri yaşayacakları kayıp ve diğer olumsuzluklardan kurtarır. Bu nedenle bir kolyenin altın olup olmadığı nasıl anlaşılabilir? Anlatıyoruz.

Altın Kolye Anlama Yöntemleri Nelerdir?

Bir kolyenin altından üretilmiş olmasını anlamak için kullanılabilecek çok fazla yöntem vardır. Bu yöntemlerin bir kısmı geleneksel olmak birlikte kesin sonuca ulaşmayı sağlar. Yapılan incelemeler sayesinde kolyenin altın değil sahte olduğu tespit edilip gerekli önlemler alınır.

İnsanlar tarafından yaygın tercih edilen altın kolye anlama yöntemleri şunlardır;

  • Damga testiyle anlama
  • Isırma testiyle anlama
  • Mıknatıs testiyle anlama
  • Cilt testiyle anlama
  • Renk testiyle anlama
  • Sirke testiyle anlama
  • Ses testiyle anlama
  • Nitrik asitle anlama
  • Diğer yöntemlerle anlama

Bu yöntemlerden birisi veya birkaçının doğru sonucu ulaşmayı sağlaması mümkündür. Ancak yanılma payının olacağı göz ardı edilmemelidir. Bu yöntemler dışında ise uzman desteği alınarak sonucun kesinleştirilmesi de mümkündür.

Damga Testiyle Altın Kolye Anlama

Kolyenin altın olduğunu anlamak için damga testinden yararlanılır. Bu testin yapılması için kolyede damga veya kodların bulunması gerekir. Bilgiler kolyelerin genellikle klips bölümünde bulunur. Klipste yazan damgaya bakılarak altının ayarı öğrenilir. Kolye %100 oranında altınsa ayar olarak damga üzerinde 24 ayar bilgisi bulunur.

Kolyedeki altın oranı daha düşükse bunun 22 ayar veya daha düşük sayılarda olduğu görülür. Ayarın düşmesi altındaki saflık oranının düştüğünü ifade eder. Bunun dışında sahtekarlıkla uğraşan kişiler tarafından damga işleminin sahte olarak uygulanabildiği unutulmamalı ve başka yöntemler de kullanılmalıdır.

Isırma Testiyle Altın Kolye Anlama

Altın kolyeyi anlamak için ısırma testine başvurmak gerekir. Bu test herkes tarafından kolayca uygulanabilen ve en eski yöntemdir. Bu testin yapılabilmesi için kolyenin altın olduğu düşünülen bölümünün dişlerle ısırılması gerekir. Isırma işleminden sonra kolye üzerinde iz kalıyorsa o kolyenin altın olduğundan emin olunabilir. İz kalmıyorsa kolyenin içerdiği madde veya madenin altından farklı olduğundan emin olunur.

Altın Kolye Nasıl Anlaşılır

Mıknatıs Testiyle Altın Kolye Anlama

Kolyenin altın olma durumu mıknatıs testi yapılarak anlaşılabilir. Bunun için kişilerin bir mıknatıs edinmeleri şarttır. Altın madeninin mıknatıs tarafından çekilmesi mümkün değildir. Bunun için mıknatıs kolyeye temas yaklaştırılır ve çekim durumu incelenir.

Yapılan temas esnasında mıknatıs kolyeyi çekerse altın olmadığından emin olunur. Özellikle nikel veya demir gibi madenleri içeren kolyelerin mıknatısa karşı direniş göstermesi mümkün olmaz.

Cilt Testiyle Altın Kolye Anlama

Altın kolyelerin kullanım esnasında boyun bölümüne solma veya renk bırakma özelliği bulunmaz. Rahatlıkla yaz aylarında nem almadan kullanılırlar. Ancak altın dışında malzemeden yapılan kolyelerin zaman içerisinde boyunda yeşil veya sarı renk bıraktıkları görülür. Geçici olarak oluşan bu renkler yıkamayla çıkar. Ancak bir kolyenin altın olma durumu ciltte oluşturduğu renk sayesinde anlaşılır.

Renk Testiyle Altın Kolye Anlama

Renk testi kullanılarak kolyenin altın olma durumu anlaşılır. Altın yaygın olarak sarı renkte olduğu için sarı dışındaki renkleri barındıran kolyenin altın olmadığı anlaşılabilir. Ancak taleplerin değişmesine bağlı olarak yeşil, pembe veya beyaz altın kolyelerle karşılaşmak mümkündür. Bu durumda kolyede renk dışındaki diğer özellikleri dikkate almak gerekir. Damga incelenerek ayar bilgisine veya kolyeyi satışa sunan firma bilgisine ulaşılarak altın durumu tespit edilir.

Sirke Testiyle Altın Kolye Anlama

Ev ortamında kolyenin altın olma durumu kolayca anlaşılır. Bunun için kullanılabilecek en önemli ürün sirkedir. Gerçek altının sirkeyle temas ettiğinde renk değiştirmemesi gerekir. Bunu anlamak için 1-2 damla sirke kolye yüzeyine damlatılır.

Damlatma işleminden sonra 10-15 dakika beklenir. Bu süre içerisinde kolye yüzeyinde renk değiştirme görülmezse kolyenin altın olduğundan emin olunur. Renk değiştiren kolyelerin malzemeleri içerisinde altın dışında da kullanılmış maddelerin bulunduğu anlaşılmış olur.

Ses Testiyle Altın Kolye Anlama

Altın kolye tespiti için ses testinden yararlanmak mümkündür. Bu testi yapmak ise oldukça kolaydır. Altın bir kolye cam bir cisim üzerine belirgin ve tok bir ses çıkarır. Çünkü yeterince saflık değerine sahiptir. Ancak cam yüzeye atma sonrasında çıkan ses belirsiz veya oldukça tiz duyuluyorsa kolyenin farklı materyaller içerdiğinden emin olmak gerekir.

Altın Kolye Nasıl Anlaşılır

Nitrik Asitle Altın Kolye Anlama

Kolyenin saf altın olma durumunu anlamak için başarılı sonuç veren yöntemlerden biri nitrik asit kullanmaktır. Nitrik asidin metallerle tepkimeye girdiği bilenen bir gerçektir. Bu yöntemi kullanmak için bir kap içine kolye yerleştirilir ve 1-2 damla nitrik asit damlatılır.

Bu işlem sonrasında kolyede değişiklik görülmezse gerçek altın olduğundan emin olunur. Ancak nitrik asidin insan vücuduna zarar verebilecek bir madde olduğu dikkate alınarak işlem öncesinde gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Altın Kolye Anlamada Görülebilen Diğer Yöntemler

Altın kolyeyi anlamada daha az uygulanan yöntemleri görmek de mümkündür. Bu yöntemlerin tek başına veya diğer yöntemlerle birlikte kullanılmasıyla başarılı sonuç verdiği görülür. Tercih edilebilecek yöntemler seramik, yoğunluk, makyaj ve ağırlık testleridir.

Bunların dışında kesin sonuç almak için uzmanlara başvurmak da mümkündür. Altın işiyle uğraşan sarraflar veya diğer kişiler kendi yöntemlerini kullanarak elinizdeki kolyenin altın olup olmadığını sizlere söyleyebilirler.

Daha fazla içerik için https://blog.asligold.com/ ‘u ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu